2014年1月19日日曜日

オランジェットのレシピ・How to make Orangette

Orangette is chocolate dipped candied orange peel. It's sweet, sour and bitter. Just so good. I have one with my morning coffee which is such a great time of a day.
Since it's before the St.Valentine's day, I share the recipe I used. (In Japan, girls gives chocolates to men on V's day)

オランジェットとはチョコレートをディップしたオレンジピールのことです。果肉部分をスライスするレシピもありますが、ベチョっとなるのが怖かったので皮だけ使用しました。オレンジの酸味、しみ込んだ砂糖の甘み、そして皮の苦さとチョコレートが最高の組み合わせです。朝のコーヒータイムに一ついただくのが、ここ最近の楽しみです。
バレンタインの前ということもありますし、私が使ったレシピをご紹介します。(ちなみに我が家のご主人様はコーンチョコのほうが好きとおっしゃっていました・・・涙)


Recipe of Orangette

Orange  2 pcs
Sugar    80% of the weight of orange peel (before cook)
Granulated sugar 5 tbsp
Bitter chocolate 100g (3.5oz)


オランジェットのレシピ

オレンジ 2個
砂糖 オレンジの皮の80%の重量分(茹でる前)
グラニュー糖 大さじ5
ビターチョコレート 板チョコ2枚ほど(100g)

Shred the peel until you don't see the wax on the surface.
表面にワックスが取れるまでおろしがねで皮を削る
Cut the top in a cross shape and peel the skin all the way. Peel thick.
ヘタの部分に十字に切り込みを入れたら、厚めに皮をむく

You have skin like this. The inner white part should be on the skin.
剥いた状態。こんな感じに内側の白い部分が皮にしっかりひっついてます
Slice them in about 1/2".
1cm弱くらいにスライスする
*Put the sliced peel and water and boil them. (Do it 3 times)
切った皮と水を鍋に入れ、沸騰させる (3回繰り返す)

*Drain and soak the slices in cold water. (Do it 3 times)
お湯を切り、皮を冷水につける (3回繰り返す)

Put the softened peel and sugar in a pan and cook them about an hour on low heat.
柔らかくなった皮と砂糖を鍋に入れて1時間ほど弱火で煮詰める

Drain the caramelized sugar..
蜜を切る

Dust the peel with granulated sugar. Leave the half where you dip chocolate
グラニュー糖をまぶす。チョコレートをディップするところはそのままに

You may wanna keep some of them for mixing in a cake or cookies.
半分くらいはお菓子作り用に取っておいても良いかもしれません

I am not good at dipping as you see, but here is a result.
あまりきれいにディップできていませんが、こんな感じの仕上がりです

I made orange jam by the meat.
残った果肉はジャムにしました。朝ごはんが楽しみになりますね


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